Electric Up

Vrei să îţi dezvolţi afacerea într-un mod cât mai sustenabil? Aplică la a doua ediţie a programului Electric UP care va fi deschis în curând. Obţine o finanţare nerambursabilă de până la 150.000 de euro pentru a achiziţiona şi instala un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp, la pachet cu cel puțin o stație de încărcare pentru vehicule electrice cu o putere de 22 kW.

Fonduri nerambursabile pentru panouri fotovoltaice, sistem de stocare a energiei, a cel puțin unei stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in și a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire.
 

Cuantumul finanțării nerambursabile

Grant: 150.000 de euro pe proiect
Grant: maxim 100%

S-a lansat în consultare
publică Ghidul Solicitantului

Potențiali aplicanți eligibili

Firme din HORECA și IMM-uri cu
consum de energie electrică.

Formular Electric Up 2024

Completează formularul alăturat pentru preînscriere, iar noi te ținem la curent cu tot ce trebuie să știi despre programul Electric Up 2 pentru a beneficia de finanţarea de 150.000 Euro pentru echipamente verzi.

Completează formularul pentru preînscriere
* Reprezintă câmpuri obligatorii

Ce este Programul Electric Up?

Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a inițiat în luna septembrie 2020 un program de sprijin acordat IMM-urilor și companiilor din domeniul HORECA.

Scopul Programului

Electric Up îşi propune să finanţeze firmele pentru instalarea de echipamente verzi. Astfel, programul Electric Up ajuta întreprinderile să facă tranziția către energia verde prin instalarea și utilizarea panourilor fotovoltaice, oferindu-le astfel o sursă durabilă şi curată de energie electrică și contribuind la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Finanțare nerambursabilă maximă 150.000 euro.

Cofinanțarea beneficiarului 25% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Cine este eligibil?

 

A. IMM-uri din orice domeniu de activitate mai puțin agricultură, industrie alimentară, producție de tutun, de vin și de băuturi spirtoase.

B. Operatori economici din domeniul HORECA

In cazul operatorilor economici persoane juridice care activează în domeniul HORECA și desfășoară activități sub codurile CAEN 5510 - Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante și alte activități de servicii de alimentație, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte activități de alimentație, 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, n.c.a., 9329 - Alte activități recreative și distractive c.a.

▶️ prezintă o analiză energetică privind consumul actual și cel estimat pentru 12 luni consecutive sau perioada corespondentă din activitatea sezonieră, după caz; analiza energetică va fi elaborată de către un auditor energetic/manager energetic acreditat de către ME;

▶️ are îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor, contribuțiilor și amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale la momentul depunerii cererii de finanțare;

▶️ are calitatea de proprietar/administrator, concesionar sau locatar/comodatar cu drept de superficie pentru imobilul pe care se implementează proiectul.

 

Cheltuieli eligibile:

▶️ cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maximum 150 kWp;

▶️ cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minim 22kW;

▶️  cheltuieli cu achiziția sistemului de stocare a energiei produse, având o capacitate de stocare de minimum 30% din valoarea energiei produse de sistemul de panouri fotovoltaice;

▶️ 30% din valoarea cheltuielilor cu achiziția unui sistem alternativ de încălzire/răcire;

▶️ cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare (maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului);

▶️ cheltuielile cu lucrări de montaj și punere în funcțiune a sistemului de panouri, a sistemului de stocare și a sistemului alternativ de încălzire/răcire (maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului);

▶️ cheltuieli de consultanță și management de proiect (maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului).

Cofinanţare

Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 150.000 euro/beneficiar, reprezentând un procent de 75% din valoarea investiției, restul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarulu

Programul de finanțare se aplică pe perioada 2020- 2032, în mai multe cicluri de finanțare.